Σκοπός λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου

Φούφειο Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015
Η Ειδική Αγωγή και Εκπ/ση, όπως και η γενική Εκπ/ση, είναι υποχρεωτική και λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Το κράτος υποχρεούται να παρέχει ΕΑΕ σε σχολεία Προσχολικής , Α/θμιας και Β/βάθμιας Εκ/σης. Αποκλειστικός φορέας της ΕΑΕ είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το είδος και ο βαθμός των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών προσδιορίζουν τη μορφή, τον τύπο και την κατηγορία των σχολικών μανάδων ΕΑΕ.


Το 4/θέσιο Φούφειο Ειδικό Δημ. Σχ. Αμαλιάδας ανήκει στην Α/θμια Εκπ/ση και φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες (αυτισμός, Down, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα) από το 7ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το 14ο έτος όπου μπορεί να δοθεί παράταση ως το 15ο έτος μετά από εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Στο σχολείο μας εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και εξατομικευμένα διδακτικά προγράμματα. Η βιωματική μάθηση, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων με δημιουργικό τρόπο, η συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως προγράμματα διατροφής, αγωγής υγείας, αυτόνομης διαβίωσης, ανακύκλωσης, κυκλοφοριακής αγωγής, επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις, δημοτική βιβλιοθήκη και σε δημόσιες υπηρεσίας της πόλης, συμβάλλουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, στην αλληλοαποδοχή, στην αρμονική συμβίωση τους με το κοινωνικό σύνολο και στην ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη.